Afdrukken & Fine-Art Prints


Een Fine Art Print

Een Fine-Art print is de uiteindelijke geprinte foto die voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen. Het bevat de exacte kleuren en details zoals de maker van de afbeelding het heeft bedoeld. De combinatie van een juist color management, hoogwaardige inkt, de printer en het papier geven deze allerhoogste kwaliteit. Uiteraard maken we van elk papier zelf de ICC profielen voor een maximaal resultaat. Hierdoor mag een print een Fine-Art Print heten soms ook Glicée print genoemd.

Om kwaliteit te kunnen bieden en flexibel te kunnen zijn in de eventuele aanpassing worden de foto’s in eigen beheer geprint.  De foto’s kunnen worden geprint tot een maximaal formaat van 60×90 cm of 90×60 cm indien de resolutie dit toelaat. (Groter formaten zijn mogelijk deze worden dan geprint door Color Competence Center in Veenendaal).
Voor de perfecte afdruk wordt de beste fotoprinter gebruikt: Epson SC-P6000. Door de nieuwste Epson UltraChrome® HD  pigment inkt geeft dit een fantastisch resultaat met een zeer lange levensduur en kleurechtheid van de foto. Dit geeft een veel hogere kwaliteit dan de afdrukken uit een fotolab.

Overleg met de klant

Het liefst printen we pas af als de klant op onze monitor de foto heeft bekeken waardoor hij/zij precies weet hoe de afdruk er uit komt te zien. We kunnen dan ook rekening houden met de plaats waar de foto komt te hangen. Is dit bijvoorbeeld een lichte of een wat donkere plaats? Wordt de foto verlicht met een spot of niet?  We vinden het belangrijk om daar samen aandacht aan te besteden.

De kwaliteit van de inkt, printer en het professionele papier biedt maximale kwaliteit, zodat je geen glas hoeft te gebruiken in de lijst. Hierdoor wordt schittering voorkomen. Het kan natuurlijk wel als dat gewenst is.

Kwaliteit en houdbaarheid van de foto
Aardenburg
Om de hoogste kwaliteit te kunnen bieden wordt er veel tijd geïnvesteerd in het zoeken naar het juiste papier en het testen hiervan. Een foto tonen zonder glas ervoor is één van de mooiste manieren, omdat het de afbeelding en de textuur van het papier het mooist toont. Dat vergt een hoge kwaliteit van de printer, de inkt en het papier waarop wordt afgedrukt. Niet alle papieren van de beste fabrikanten zijn hiervoor geschikt, de foto blijft wel kwetsbaar zonder glas, tenzij deze wordt gecoat met een beschermlaag.

Onderzoek

Er wordt gezocht naar een juiste mix van het kunnen tonen van het grootste kleurgamma, D max, aangename textuur, weinig schittering en houdbaarheid van de afbeelding.
We geven de voorkeur aan  papieren  zonder witmakers (oba’s ) en zuren. Voor papier achter glas is dit ook zeer belangrijk om het vervagen van de kleuren onder invloed van licht zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe meer een foto in het directe licht/zonlicht hangt, hoe sneller de kleuren vervagen, hoewel dit uiteindelijk ook kan gebeuren in een album. Met een goede kwaliteit inkt en papier gebeurt dit lang niet zo snel (40 tot 100 jaar). De informatie hierover van de fabrikant geeft niet altijd voldoende duidelijkheid.
Wilhelm Imaging Research, Inc. http://www.wilhelm-research.com/ en Aardenburg Imaging & Archives http://www.aardenburg-imaging.com/ zijn de bronnen die we hiervoor raadplegen.

We geven graag advies zodat een juiste keuze gemaakt kan worden.

 

Afdrukken op Cromaluxe

Chromaluxe is een vrij nieuwe manier om een foto af te drukken (sublimeren). Hierbij wordt de foto eerst geprint en daarna op aluminium gedrukt door middel van dye-sublimatie. Het is een mooi product waarbij de helderheid en levendigheid van foto’s heel mooi uitkomen.

Deze wijze van afdrukken levert een foto op die duurzaam is en minder snel beschadigd dan een Fine-Art print afgedrukt op aluminium (zonder glas ervoor)  of ingelijst zonder glas ervoor. Beide nog altijd de mooiste wijze van presenteren maar ook kwetsbaar.

Foto’s op Chromaluxe gaan net zo lang mee als Fine-Art prints, ze zijn (redelijk) kras vast en je kunt ze met een vochtige doek schoonmaken.

Chromaluxe vind het normaal dat er soms kleine nauwelijks waarneembare puntjes voorkomen in eindproduct ook golfjes kunnen voorkomen in een grote print. Als je het niet weet zie je ze niet maar toch. Volgens de standaard van Cromaluxe is dat normaal, het hoort bij het product. Ook ‘kijkt’ de plaat niet vlak zoals bij een Fine-Art print. Vooral bij glans valt dit redelijk op. Bij mat heb je er geen of nauwelijks last van

Chromaluxe is prachtig mooi product maar geen Fine-Art.